Jedinečný gril Big Green Egg využijete i v zimě

Při grilování nemusíte být nutně omezeni pouze na teplé počasí. S modelem Big Green Egg si můžete své oblíbené pokrmy s vůní dřeva užívat celoročně bez ohledu na aktuální venkovní teploty. Navíc vás příprava jednotlivých jídel bude opravdu bavit.

Co všechno si s grilem Big Green Egg připravíte

Gril Big Green Egg vznikl již v roce 1974. Je zhotoven z té nejlepší keramiky a pyšní se skvělými výhřevnými vlastnostmi. Zároveň má poměrně multifunkční využití. Kromě klasického grilování v něm totiž můžete také:

  • udit,
  • dusit,
  • péct
  • či restovat.

Ke grilu existuje spousta příslušenství

Díky množství praktického příslušenství lze v grilu připravovat více pokrmů najednou (například maso a přílohu). Zajímá vás, o jaké konkrétní příslušenství se jedná?

2dílný víceúrovňový rošt

Tento rošt se skládá ze dvou částí - roštu z nerezové oceli a zvýšeného roštu pro vaření na několika úrovních. Pomocí něj můžete snadno znásobit kapacitu vaření.

1dílný nerezový koš pro conveggtor

Tento nerezový koš slouží pro snadné umístění nebo vytažení conveggtoru z grilu. Díky koši zároveň můžete připravovat jídla přímým i nepřímým vařením na několika úrovních.

Půlkruhový nerezový rošt

S tímto roštem budete moct využít polovinu vařicí plochy na grilování, smažení či pečení a přitom vám zůstane dostatek místa pro jinou techniku vaření.

Půlkruhový perforovaný rošt

Tento rošt oceníte při přípravě mořských plodů nebo ryb. Také se hodí pro finální přípravu krájené zeleniny.

Půlkruhový pečicí kámen pro conveggtor

Tento kámen je ideální pro vaření většího objemu jídel při nízkých teplotách, jako jsou například kuřecí křídla.

Půlkruhový litinový rošt

S tímto roštem si ugrilujete perfektní steaky nebo zeleninu s precizním grilovacím vzorem. Jídlo bude skvěle opečené zvenčí a delikátně jemné uvnitř.

Půlkruhová litinová plotna

Má dvě strany a zároveň dvě funkce. Žebrovaná strana je ideální pro přípravu toustů nebo rybích filet, hladkou stranu oceníte například při smažení volského oka.

Dřevěné uhlí a špalky

Součástí příslušenství je i neodmyslitelné dřevěné uhlí, špalky a další vybavení, které vám pomůže s jednoduchým a rychlým rozehřátím grilu.

735_big-green-egg-medium-on

S Big Green Egg se stanete mistrem grilování.

Gril můžete používat i v zimě

Letní posezení s přáteli u grilu je záležitost, na kterou se většina z nás těší celý rok. Big Green Egg však své uplatnění najde i v chladnějších měsících. Schopnosti tohoto keramického grilu totiž skvěle vyniknou při takzvaném nepřímém grilování. To znamená, že se maso griluje pomalu, pozvolna a při nižší teplotě.

Gril tedy můžete roztopit a následně využít pro dlouhou přípravu vybraných pokrmů. Jedná se o ideální variantu například pro uzení masa, které zabere velké množství času, a právě zimní měsíce jsou typickým obdobím pro jeho přípravu.

recepty-big-green

S Big Green Egg můžete experimentovat a vytvořit vlastní recepty.

Vyzkoušejte nový recept

Gril Big Green Egg je ideální pomocník pro zkoušení nových receptů. Vyzkoušejte třeba následující recept na teplý salát, nebo se pusťte do vlastního experimentování.

Salát z grilované zeleniny s květovou špičkou

Ingredience:

  • 800 g květové špičky
  • 6 jarních cibulek
  • 3 hlávky čekanky
  • 3 hlávky červené čekanky
  • 100 g rokety
  • 10 baby kukuřic
  • 1 žlutá cuketa
  • 1 pak choi
  • balzamikový ocet
  • olivový olej

Postup:

  1. V grilu zapalte dřevěné uhlí a zahřejte jej s litinovým roštem na teplotu 230 °C.
  2. Květovou špičku nakrájejte na tenké 2,5cm plátky.
  3. Rozpulte čekanku i červenou čekanku. Nakrájejte jarní cibulku a cuketu na 0,5cm plátky. Také odřízněte zelené listy pak choi.
  4. Na rošt položte čekanku, červenou čekanku, jarní cibuli a baby kukuřice. Zavřete víko. Po 2,5 minutách zeleninu otočte a po dalších 2,5 minutách zeleninu vyjměte.
  5. Na rošt umístěte plátky cukety a pak choi stonky a grilujte pod zavřeným víkem po dobu 4 minut (v polovině tohoto času je opět otočte).
  6. Teplotu grilu zvyšte na 250 °C a pusťte se do grilování masa.
  7. Položte plátky na rošt a zavřete víko grilu. Grilujte přibližně 1,5 minuty a postupně otáčejte.
  8. Jakmile je maso hotové, vyjměte jej a nechte jej 5 minut odpočívat. Až poté jej osolte a opepřete.
  9. Všechny komponenty poté smíchejte ve velké míse. Přidejte olivový olej a balzamikový ocet a můžete podávat.

Receptů pro grilování na Big Green Egg však existuje celá řada. Pusťte se do experimentování a vytvořte takový, který si ve vaší rodině zamilujete.

Vytvořil Tomáš Hlad & techka s.r.o.