Jak si vybrat nejvhodnější zahradní gril? Na výběr máte 3 typy

Grilování je jednou z nejlepších příležitostí, jak si vychutnat letní pohodu s přáteli. Jak ale vybrat správný zahradní gril? Nebo dáte přednost raději venkovnímu ohništi? Sepsali jsme pro vás jednoduchou charakteristiku grilů elektrických, plynových i těch na dřevěné uhlí. Pro který se rozhodnete vy?

Při výběru zahradního grilu zvažte všechny aspekty

Obrázek: Dáte přednost grilu plynovému, elektrickému nebo na dřevěné uhlí?

 

Jak to bylo s grilováním v minulosti

Historie zahradního grilování tak, jak jej známe dnes, je poměrně mladá. Sahá zhruba do poloviny minulého století, kdy se začalo grilovat na misce, u níž nebyla možnost žádné regulace teploty. Pokud bylo uhlí moc nebo foukal silný vítr, maso se zlehka připálilo. Začaly se tedy objevovat první kotlové grily s poklopem. Pro grilování se používalo pouze dřevěného uhlí. 60. léta patřila grilování na plynu, které začíná být stále populárnější i dnes.


3 základní typy grilů

Při výběru zahradního grilu máte na výběr ze tří variant:

  • elektrický gril,
  • plynový gril,
    gril na dřevěné uhlí.

Každý z nich má určitá specifika a vy si proto musíte dobře promyslet, k jakým účelům jej budete chtít využívat. S rozhodováním vám může pomoci krátký dotazník:

  • Chcete grilovat pouze venku nebo i na balkoně či v zimní zahradě?
  • Jak často budete grilovat?
  • Pro kolik lidí budete jídlo připravovat?
  • Nevadí vám přípravou jídla strávit delší čas, nebo upřednostňujete spíše rychlost s minimem práce?
  • Kolik peněz jste ochotni do grilu investovat?

 Zahradní gril vajíčko - Big Green Egg

Obrázek: Gril na dřevěné uhlí dodá masu nezaměnitelnou chuť.

 

Elektrický gril – grilování na zahradě, balkoně i doma

Elektrický gril je ideální volbou, pokud chcete grilovat na balkoně nebo klidně ve vnitrobloku na pavlači. Vzhledem k tomu, že tento gril nekouří, nebudete obtěžovat sousedy. Menší varianty jsou vhodné i pro přípravu barbecue doma. Mezi jeho přednosti dále patří možnost regulace teploty, ale také nízká hmotnost. Rovněž údržba je snadná. Většina elektrických grilů má vyjímatelné grilovací desky, které je možné mýt v myčce. Protože se pro grilování nepoužívá uhlí, nemusíte uklízet popel a zbytky uhlíků.

Grilovací plochy jsou nejčastěji vyrobeny z litiny, která dobře drží teplo nebo z teflonu, který je nepřilnavý. Díky široké nabídce grilovacích ploten si na grilu můžete připravit nejen maso, ale také ryby, palačinky, panini nebo třeba vejce.

Nevýhodou elektrických grilů je delší doba rozžhavení ploten, ale také nutnost přístupu k elektřině. Elektrický gril pořídíte již od 1 000 Kč, ale pokud hledáte skutečnou kvalitu, design a silný výkon, můžete zaplatit i 5 000 Kč a více.

+ kompaktní
+ připravíte na nich nejen maso
+ snadná údržba
+ regulace teploty
+ grilování doma nebo na balkonech

- nutnost přívodu elektřiny
- delší doba nahřátí

 

Plynový gril – zdravé grilování

Plynový gril je oblíbený pro jednoduchou přípravu pokrmů a nenáročnou údržbu. Nemusíte ztrácet čas se žhavením uhlíků, rozděláváním ohně a vymetáním popela. Nepotřebujete ani elektrickou energii. Vystačíte si pouze s plynovou lahví. Pro zahájení grilování stačí stisknout tlačítko a zažehnout oheň. Regulace teploty je přitom stejně snadná jako na sporáku.

Vzhledem k větším rozměrům a zdroji ohně se plynové grily hodí pouze do venkovních prostorů. Jejich domovem se stanou velké zahrady a terasy s pergolou. Grilování je rovnoměrné a nedochází při něm k velkému připalování mastnoty. Navíc gril příliš nekouří. U plynových grilů je možné klasickou grilovací plochu vyměnit například za grilovací lávový kámen, wok pánev nebo rošt na grilování kuřete. Pokud si pořídíte plynový gril s bočními hořáky, můžete se těšit na nejzdravější způsob grilování, jelikož do hořáků neodkapává mastnota. Pořizovací cena je u plynových grilů vyšší, proto by po něm měli sáhnout především gurmáni, kteří si na grilování zkrátka „ujíždějí“. Vybírat budete v cenové relaci zhruba od 6 000 Kč do 15 000 Kč.

+ nekouří
+ levný provoz
+ snadná regulace
+ zdravé grilování
- větší rozměry
- vyšší pořizovací cena
- nevhodný pro grilování v interiéru

 

Gril na dřevěné uhlí – osvědčená klasika

Jestliže nedáte dopustit na grilování s vůní dřeva, je pro vás jasnou volbou gril na dřevěné uhlí. Nezaměnitelná chuť je vykoupená náročnější přípravou a úklidem. Nejprve se musíte naučit nažhavit uhlíky a gril dobře roztopit. Dále je potřeba počkat na vhodnou provozní teplotu a až poté začít grilovat. Je potřeba počítat s tím, že tato část trvá déle než u plynových či elektrických grilů. Navíc nemáte možnost přesné regulace teploty jako u dvou výše zmiňovaných zahradních grilů. U grilu na dřevěné uhlí je potřeba dávat pozor na odkapávající mastnotu, která by mohla lehce vzplanout.

Tento zahradní gril je potřeba udržovat v maximální čistotě, aby vám vydržel dlouhá léta. Po každém grilování je nutné odstranit vychladlý popel a dobře očistit grilovací mřížku. Vzhledem ke žhavým uhlíkům je možné gril používat pouze venku. Dostupná je celá řada provedení: malé kulaté nebo velké s kolečky a komínem. Pořizovací náklady jdou ruku v ruce s kvalitou provedení. Jestliže nejste nároční, vystačíte si s obyčejným plechovým grilem bez regulace vzduchu zhruba za 800 Kč, náročnější kuchaři by však měli sáhnout po kvalitním nerezovém provedení s poklicí a možností regulace vzduchu, jehož cena se může vyšplhat i k desítkám tisíc Kč.

Profesionální gril pro gurmány Big Green Egg, který můžete zakoupit v různých velikostech v našem e-shopu, vám dokonce poskytne různé způsoby přípravy jídla - od klasického grilování, přes pomalé vaření, smažení až po pečení na kameni. Jednoduše tak pro své hosty vykouzlíte tříchodové menu s jedinečnou chutí jako od šéfkuchaře.


+ nezaměnitelná chuť
- vyšší nároky na údržbu
- nepřesná regulace teploty
- pouze pro venkovní použití

 

Trendy zahradní ohniště

V dnešní době se opět začíná velké oblibě těšit posezení u otevřeného ohně. Moderní venkovní ohniště již netvoří balvany poskládané dokola, ale jde o velké nádoby vyrobené z odolné oceli. Díky tomuto provedení se nemusíte obávat vypálené trávy na zahradě.

Ohniště Vulcanus

Obrázek: Trendy venkovní ohniště s dlouhou životností.

Typickým příkladem moderního ohniště pro náročné je venkovní model VULCANUS, který umožňuje nejen opékání na otevřeném ohni, ale také grilování na grilovacích deskách po obvodu. Připravíte na něm jak klasické špekáčky, tak grilované maso nebo zeleninu. Jeho součástí je stojan, takže celková výška ohniště dosahuje zhruba 1 m. Jeho obsluha je snadná. Díky patinující oceli COR-TEN má dlouhou životnost. Vnitřní prostor i grilovací plochy můžete v době, kdy gril nepoužíváte zakrýt speciálním poklopem.

Vytvořil Tomáš Hlad & techka s.r.o.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení