Péče o gril: jak a proč jej pravidelně čistit?

Pravidelným čištěním prodloužíte svému grilu životnost, ale také se budete těšit pověsti nejlepšího grilovacího mistra v okolí. Protože jen opravdoví mistři vědí, že péče o gril hraje důležitou roli v chuti podávaného jídla. Jak často a jakým způsobem gril čistit?

Co se stane, pokud nebudete o svůj gril pravidelně pečovat

Také se vám po skončení grilovačky nechce do úklidu grilovacího roštu a vůbec celého grilu? Raději svoji lenost překonejte, ušetříte si tak nejen námahu, ale také se postaráte o to, aby vám gril sloužil ještě několik sezón. Na otázku, jak často gril čistit, existuje jen jediná správná odpověď: po každé grilovačce. Nemusí jít přitom o „generální úklid“, který se provádí jen několikrát za sezónu. Stačí jen odstranit připečené nečistoty a vyčistit grilovací vanu.

Pokud budete péči o gril zanedbávat, nedosáhnete skvělé chuti jídla a ani „hodovníci“ nebudou mít chuť konzumovat dobroty, které připravujete na roštu se zbytky z předchozích grilovaček. Jestliže na roštu zůstanou připečené zbytky jídla, bude se na něj přichytávat další maso a v případě grilování ryb bude docházet k trhání jejich kůže. Zuhelnatělé zbytky navíc mohou do připravovaného jídla uvolňovat nežádoucí látky. Kromě toho hrozí nečekané vzplanutí připečených kousků.

Pokud se chcete stát skutečnými grilovacími mistry, grilujte vždy na dobře očištěném roštu. Jen tak dosáhnete kvalitního otisku mřížky roštu, který je známkou perfektně zvládnutého umění grilování. Z toho plyne, že rošt byste měli čistit nejen po přípravě posledního jídla, ale i během grilování, když se na mřížku chystáte položit další chod.

Jestliže se ve vaně grilu nebo ve sběrači tuku usadí velké množství nečistot, koledujete si o nechtěný požár. Vypečený tuk nikdy nelijte do výlevky ani do toalety. Raději jej po vychladnutí přelijte do plastové lahve a odneste do speciálního kontejneru.

02-gril-cisteni-behem-grilovani
Obrázek: Gril čistěte i během grilování.

Jak na správné čištění grilu

Abyste se při čištění grilu co nejméně nadřeli, je nejlepší se do toho vrhnout, dokud je mřížka ještě teplá. Usazeniny půjdou z mřížky nebo grilovacího tácu odstranit mnohem snáz než za studena.

Vůbec nejlepší je mřížku nebo grilovací podložku čistit i během grilování vždy, když na ni pokládáte další chod. Díky průběžnému čištění se vám jídlo nebude připékat a závěrečná péče nedá tolik zabrat. Po grilování nechejte gril ještě pár minut běžet na plný výkon. Díky tomu se vysuší a rozpadnou tuky a nečistoty, které na mřížce ulpěly. Poté stačí grilovací mřížku z obou stran očistit vhodným kartáčem.

Čisticí kartáč je základ

Při péči o gril se neobejdete bez čisticího kartáče. Na trhu je můžete sehnat v nejrůznějším provedení. Z hlediska materiálu se dělí na:

  • plastové,
  • kovové,
  • dřevěné.

Rozdíl je také v jejich délce a tvaru. Sáhnout můžete po krátkém či dlouhém kartáči ve tvaru úzkém či širokém.

  • Na drátěné rošty, které jsou nedílnou součástí grilů na dřevěné uhlí, použijte kartáč typu triangl. Jedná se o širší kartáč s krátkou nebo prodlouženou rukojetí. Díky širšímu tvaru dokáže vyčistit větší plochu najednou. Délku rukojeti vybírejte tak, aby vás při čištění neobtěžoval žár z topeniště.
  • Rošty z litiny a nerezových prutů se nejlépe čistí kartáči se čtvercovou či obdélníkovou hlavicí. Díky jejich menší ploše můžete na rošt více přitlačit. Zároveň je lépe nakloníte a dostanete se i mezi pruty grilovacího roštu. Pro litinové rošty se smaltovanou úpravou volte kartáč s měkčími štětinami. Na nerez můžete použít provedení se štětinami z tvrdšího kovu.

Jak na usazeniny na grilu, když kartáč není po ruce?

Jestliže nemáte kartáč na grilovací rošt, můžete vyzkoušet i alternativní způsoby. Účinnou metodou je například zmačkaná koule alobalu, se kterou z roštu dobře odstraníte veškeré připečené zbytky. Dobře fungují i vlhké papírové noviny, do kterých na noc zabalíte vychladlý rošt a ráno změklé nečistoty snadno odstraníte. Pomoci může i jedlá soda a ocet. Jedlou sodu nasypte na špinavá místa a polijte octem. Počkejte, až směs přestane pěnit a následně rošt vydrhněte houbičkou.

Čištění vany grilu

Vanu čistěte podle toho, jaký typ grilu máte. Jestliže máte gril na dřevěné uhlí, vyčistěte vnitřní část kotle vhodnou špachtlí a nezapomeňte odstranit vyhaslý popel. Pokud byste jej ve vaně nechali, mohl by kvůli absorpci vzdušné vlhkosti urychlit korodování materiálu.

 03_big-green-egg-xlarge
Obrázek: Pravidelná údržba prodlužuje životnost grilu.

Plynové grily mohou mít různé konstrukce. Jestliže mají rozebíratelné topeniště, stačí jednotlivé části vyjmout a vhodnými nástroji je očistit. V případě, že topeniště rozebrat nejde, musíte je stejně jako u uhlíkového grilu vyčistit vhodnou špachtlí.

Pamatujte, že díky pravidelné údržbě budou mít vaše grilované specialitky neodolatelnou chuť, a navíc vám gril bude společnost dělat po dlouhé roky.

Vytvořil Tomáš Hlad & techka s.r.o.